کاربردهای سیستم هوشمند
به دلیل گستردگی خدمات، کاربردهای سیستم هوشمند چنان وسیع است که علاوه بر ساختمانهای اداری، مسکونی و تجاری بسیاری از اماکن مانند کشتارگاهها، دامداریها و انبارها نیز میتوانند از مزایای آن مستفیض شوند. با این توصیفات هوشمند سازی گویی آمده است تا تمامی جوانب زندگی بشر را در دست بگیرد و آن را به سمتی بهینهتر و مطلوبتر هدایت نماید. اینکه بتوان از راه دور به مدیریت منابع انرژی، تجهیزات فنی و سیستمهای رفاهی پرداخت موهبتی بزرگ است و اتفاقات مهمی را برای بشر جویای مدرنیته به همراه دارد. در این مطلب سعی داریم تا بیشتر در باب کاربردهای سیستم هوشمند سخن بگوییم و آنها را برایتان شمارش نماییم.
بررسی و کنکاش در کاربردهای سیستم هوشمند:
اینکه بخواهیم کاربردهای سیستم هوشمند را بهطور کامل شرح و توضیح دهیم کار چندان سهلی نیست. این سیستم میتواند در هر جا کاربردی باشد و خدمات ارزندهای را به مالکان آن مجموعه اعطا نماید. بدین ترتیب این سیستم را میتوان در انجام کارهای سادهتری مانند آبیاری گیاهان تا فعالیتهای سنگینی چون یکپارچهسازی سیستمهای اطفاء حریق با دربهای اضطراری به اقتدار مشاهده نمود. در این بخش به مهمترین کاربردهای سیستم هوشمند اشاره میکنیم.
- اولین کاربرد: هوشمند سازی گلخانهها
گلخانهها مراکز مهمی هستند که ممکن است در آن محصولات گلخانهای متفاوتی کشت و برداشت شود. در این مراکز یک سری از کارهای مهم مانند آبیاری و کنترل میزان رطوبت باید بهصورت دقیق انجام پذیرد تا از فساد و پژمردگی گیاهان جلوگیری شود. با یک سیستم هوشمند میتوان یک برنامه زمانبندیشده برای آبیاری در نظر گرفت و در این اثنا هم از هدر رفت مقدار بیشتر آب و هم از خشک شدن گیاهان زیر گشت پیشگیری کرد. البته سیستمهای هوشمند در چنین مراکزی قادر هستند، تجهیزات نورپردازی، دستگاههای کود دهی، سنسورهای تنظیم دما و نظارت بر نحوه عملکرد پرسنل را نیز به خوبی مدیریت نمایند.
- دومین کاربرد: هوشمند سازی مرغداریها
در میان تمامی حرفههای که با پرورش طیور و حیوانات سروکار دارند، شغل مرغداری به دلیل حساسیت بالای این حیوانات به آلودگی و بیماری نیازمند نظارت بیشتری است. با این توضیحات مطمئناً یکی از کاربردهای سیستم هوشمند به این مراکز اختصاص مییابد. کنترل ورود میزان دقیق آذوقه به انبارها و سپس به داخل مرغداریها جهت مصرف این پرندگان از مهمترین رسالتهای یک سیستم هوشمند در چنین مراکزی است. در ادامه کنترل دما، رطوبت و روشنایی نیز بسیار مهم بوده و تضمینکننده سلامتی این حیوانات است. حتی میتوان انواع سیستمهای تصویری و ویدیویی را برای این فضاها نصب نمود و با این تمهید به بهرهوری، افزایش بازده و کاهش مصرف انرژی در این مکانها پرداخت.
- سومین کاربرد: هوشمند سازی تجهیزات سرمایشی و گرمایشی
تجهیزات سرمایشی و گرمایشی شامل نمونههای خانگی مانند فنکوئلها، تهویهها، هواسازها و کولرها شده و هم موارد بزرگتر چون دیگهای آب گرم صنایع، چیلرها، برجهای خنککننده و پمپهای سیستم و دیگهای بخار را شامل میشود. به همین دلیل است که ادعا میکنند، کاربردهای سیستم هوشمند بسیار وسیعتر از حد تصور عموم است. به واقع در هرکجا سیستم الکتریکی، مکانیکی و الکترومکانیکی وجود داشته باشد از فرآیند هوشمند سازی بهمنظور بهبود عملکرد و کارایی این تجهیزات میتوان کمک گرفت.
- چهارمین کاربرد: هوشمند سازی تجهیزات آشپزخانه
بهمحض نصب رلهها و سنسورهای هوشمند در منزل ازاینپس دیگر میتوانید، مایکروفر، چایساز، پلوپز، قهوه ساز و هر آنچه تجهیزات داخل آشپزخانه خوددارید را از راه دور خاموش، روشن یا تنظیم نمایید. بدین ترتیب بهمحض رسیدن به منزل با یک فنجان چای و غذای گرم از خود پذیرایی نمایید. البته این مزیت به شما کمک میکند در صورت ترک منزل و خاموش نکردن تجهیزات به دلیل فراموشی از همان راه دور لوازم خود را از مدار الکتریکی خارج سازید. بدین ترتیب از بروز صدمه به لوازم و احتمال آتشسوزی نیز جلوگیری کنید.
- پنجمین کاربرد: هوشمند سازی سیستم تردد
یکی دیگر از کاربردهای سیستم هوشمند پیوستن سامانه تردد به این سیستم پویا و کارآمد است. با این تمهید میتوان به بهبود جریان تردد در خیابانها پرداخت و از ازدحام بیشازاندازه در یک مسیر عبوری جلوگیری نمود. در بسیاری موارد بیش از توان عملیاتی یک مسیر عبور و مرور انجام میگیرد که سیستمهای هوشمند با نظارت دقیق خود مانع بروز چنین اتفاقات ناخوشایندی میشوند. البته در نمونههای پیشرفتهتر سامانههای هوشمند میتوانند به تخمین دقیق وضعیت شبکه تردد نیز پرداخت و یک نقل و انتقالات هوشمند و روان را رقم بزنند.
- ششمین کاربرد: هوشمند سازی سیستمهای مراقبت از معلولین
با هوشمند سازی سیستمهای مراقبت از معلولین در عمل به چنین گروههای ناتوان استقلال و شخصیتی بهدوراز وابستگی را میتوان بخشید. این سیستمهای هوشمند قادر هستند مانند یک مراقب زبده این افراد را از خطرات به دور داشته و با سنجش علائم حیاتی آنها از بروز مشکلات حاد برای سلامتیشان جلوگیری کنند. بدین ترتیب از مزایای پیادهسازی چنین سیستمهایی میتوان به ارائه کمکهای اضطراری، بررسی بهداشت فردی، ارسال پیام به بستگان در صورت نیاز، یادآوری زمان مصرف داروها و بسیاری موارد دیگر اشاره نمود. با اجرای این سیستمها گویی همیشه یک اکیپ درمانی متخصص در نزد اینچنین افرادی حاضر به خدمت هستند.
- هفتمین کاربرد: هوشمند سازی سیستمهای نظامی
کاربردهای سیستم هوشمند در تجهیزات نظامی و رهبری جنگهایی در قالب هوش مصنوعی امروزه یکی از شگردهای مهم نظامی کشورها است. در این راستا انواع تجهیزاتی مانند دوربینهای امنیتی، روباتها، پهبادها، مهمات، توپخانهها و تمامی تجهیزات جنگی را میتوان هوشمند نمود. بدین ترتیب در سایه چنین ترفندی یک جنگ الکترونیک با امنیت بالاتر و نیاز کمتر به نیروی انسانی را تشکیل داد. البته با این سیستم هوشمند میتوان دادههایی مبنی بر هواپیماها، سیستمهای تسلیحاتی، تعداد نظامیان و سیستمهای اطلاعاتی دشمن نیز به دست آورد و تهدیدات را با دقت و سرعت بیشتری خنثی ساخت.
- هشتمین کاربرد: هوشمند سازی فعالیتهای پزشکی
کاربردهای سیستم هوشمند در فعالیتهای پزشکی امروزه در سراسر جهان موردتوجه است. اگرچه ایران در این زمینه به پیشرفتهای قابلتوجهی دست نیافته است اما در اقصا نقاط جهان از هوش مصنوعی برای بسیاری از فعالیتهای پزشکی کمک میگیرند.
از این کاربردها به چندین موارد اشاره میکنیم:
- کمک به تکنسینهای اورژانس در تشخیص نوع بیماری مراجعین
- جایگزینی با پزشکان و پرستاران
- کمک به حرکت صحیح آمبولانس با یادآوری محل حادثه
- استفاده در تشخیص و درمان بیماریها
- شناسایی افراد در معرض حمله قلبی
- تشخیص نوع سرطانها
- سرعت بخشیدن به پروسه ویزیت