تفاوت خانه هوشمند و BMS
بهمنظور توضیح تفاوت خانه هوشمند و BMS باید بیشتر بر فضای کاری این دو سامانه متمرکز شد. خانه هوشمند یک اتوماسیون خانگی است که باهدف یکپارچهسازی و کنترل تجهیزات در فضای مصرفکنندگان با درگاههای ارتباطی متنوع مانند کلید هوشمند، لپتاپ، SMS و تاچ پنل صورت میگیرد. ولی سیستم MBS در یک حرکت وسیعتر به اتوماتیک سازی و کنترل پیوسته تمامی سیستمهای یک ساختمان به کمک نرمافزارهای پیشرفته پرداخته و از طریق سرور یا اپراتور حرفهای این سامانه گسترده را مدیریت مینماید. به همین دلیل بوده که یکی از مهمترین تفاوت خانه هوشمند و BMS قیمت بالای فرآیند اجرای BMS به نسبت Smart Home است. در این مطلب بیشتر باب تفاوتهای این دو سیستم محبوب سخن گفته تا در سایه آن شناختتان در موردشان ارتقا یابد. البته اگر به اجرای این دو سیستم در منزل، محل کار یا کارگاه و کارخانه خود نیاز دارید، خدمات شرکت مهندسی «هوشمند سازی ربوت» را بهعنوان یک همراه، مشاور و مجری به خاطر بسپارید.
بررسی و ارزیابی تفاوت خانه هوشمند و BMS:
یکی از نکات مهم دیگر که بعد از بررسی و ارزیابی تفاوت خانه هوشمند و BMS عایدمان میشود، عدم دسترسی سامانه BMS به حریم خصوصی مصرفکنندگان است. درواقع BMS یک سیستم جامع بوده و وظیفه کنترل بر سیستمهای اصلی ساختمانها را بر عهده دارد. این در حالی است که مدیران خانههای هوشمند امکان دخالت بر جزئیات کار بسته به میزان هوشمند سازی ساختمان را داشته و گسترده مدیریت و نظارت وسیعتری را مالک میشوند. تفاوت خانه هوشمند و BMS بسیار فراتر از این مباحث است، در ادامه شمارا با تعداد کثیری از این تمایزها آشنا میسازیم.
- اولین تفاوت: سطح تخصصی
با پیادهسازی BMS در یک ساختمان باید بهمنظور مدیریت بهینه آن آموزشهای تخصصی و فنی بسیاری را فراگرفت. درصورتیکه مدیریت خانه هوشمند چنان راحت است که حتی کودکان و افراد میانسال نیز میتوانند، به کمک رابط کاربری و اپلیکیشن ها آن از عهده راهاندازی و اجرای این سامانهها برآمده و نیازهایشان را بهراحتی با آن مرتفع سازند.
- دومین تفاوت: نوع پروتکلهای ارتباطی
پروتکلهای ارتباطی بهکاررفته در این دو سیستم بهکل باهم متفاوت است. ازاینرو در تفاوت خانه هوشمند و BMS میتوان به این موضوع اشاره نمود و از این باب نیز آنها را از هم تفکیک ساخت. پروتکلهای رایج استفادهشده در سیستم BMS از نوع LON،Modbus، BACnet است اما از پروتکلهای پراستفاده در خانههای هوشمند میشود به KNX و Z- Wave اشاره نمود.
- سومین تفاوت: کاربردها و موارد استفاده
اتوماسیون خانه هوشمند همانطور که از نامش معلوم است، در منازل شخصی و گاهاً ویلاها و ویلا آپارتمانها خصوصی اجرا میشود. ولی BMS آمده است تا ابر برجها و ساختمانهای عظیم صنعتی، تجاری، درمانی و آموزشی را تحت پوشش خود درآورد. به همین دلیل است که گفته شد، برای مدیریت آن نیاز به یک فرد دورهدیده و کار بلد هستیم.
- چهارمین تفاوت: نحوه نصب و اجرا
برای نصب و اجرای سیستم BMS نیروهای متخصص و آموزشدیده وارد عمل شده و در ابتدا به طراحی نقشههای مکانیکی و الکتریکی موردنیاز میپردازند. سپس درحرکت عظیم بعدی پیادهسازی تجهیزات را در دستور کار خود قرار میدهند. در مقابل خانه هوشمند حتی در پیشرفتهترین مدل آن به دلیل حجم کاری کم به نسبت پروژههای BMS چندان پیچیده نبوده و یک فرد بادانش متوسط نیز میتواند از عهده پیادهسازی آن برآید.
- پنجمین تفاوت: سطح دسترسی
در بیان تفاوت خانه هوشمند و BMS به این نکته نیز میتوان اشاره نمود که سیستم BMS به هیچکدام از کاربران اجازه دخالت در مدیریت سامانههای هوشمند اجرایی را نمیدهد. این فقط اپراتورهای حرفهای هستند که از یک مرکز کنترل و نظارت وظیفه اجرای بهینه سامانه را بر عهدهدارند. درصورتیکه خانه هوشمند بهتمامی کاربران اجازه میدهد تا بر نحوه عملکرد سیستمها نظرات خود را اعمال سازند و در این امر هیچ محدودیتی برای تعداد افراد قائل نیست.
- ششمین تفاوت: مبحث مصرف انرژی
مبحث مصرف و کنترل منابع انرژی در خانههای هوشمند با دقت و قدرت بالاتری صورت میگیرد. این موضوع به دلیل در اختیار گذاشتن سناریوهای مختلف و مدیریت هوشمند تکتک تجهیزات موجود است. ولی این ویژگی در سیستمهای BMS ساری و جاری نیست. مبنای کلی سامانه BMS نظارت بر تجهیزات کلی ساختمان بوده و کنترلی بر فضای انحصاری مصرفکنندگان ندارد. ازاینرو تضمینی برای بازده 100% در کنار آن وجود نخواهد داشت.
- هفتمین تفاوت: ماهیت وجودی
با اجرای BMS در یک ساختمان تمامی طبقات، واحدها و فضاها از این هوشمند سازی بهرهمند میشوند. ولی خانه هوشمند یک پروژه کوچک است که فقط بر یک واحد مسکونی اعمالشده و واحدهای مجاور از آن بیبهرهاند. ازاینرو ماهیت وجودی BMS بسیار گسترده از یک اتوماسیون خانگی است.
- هشتمین تفاوت: اعمالنظر کاربران
BMS به دلیل بهرهمندی از هوش مصنوعی و قابلیت برنامهنویسی این امکان را میدهد که بر اساس خواست و نظر کارفرمایان بخشی از آن حذف و قسمتی به آن افزوده گردد. در اینجا تفاوت خانه هوشمند و BMS آشکار میگردد، زیرا خدمات خانههای هوشمند اغلب در پکیجهایی عرضه میشوند و مالکان فقط باید از میان این پکیجها به انتخاب بپردازند.
شباهتهای خانه هوشمند و BMS:
حال که تا حدی در باب تفاوت خانه هوشمند و BMS اطلاعات خوبی به دست آوردهاید، در این بخش به شباهتهای این دو سامانه هوشمند نیز میپردازیم. بدین ترتیب با این شناخت به فوایدشان برای زندگی بشر امروز اشراف کامل مییابید. شرکت مهندسی «هوشمند سازی ربوت» با آگاهی کامل به این حوزه شمارا برای یک اتوماسیون قدرتمند یاری میرساند و برای کسب این فواید توانمندتان میسازد. فقط کافی است، به این مجموعه اعتماد نمایید.
- اولین شباهت: راحتی و آسایش
با اجرای سیستمهای خانه هوشمند و BMS در همان گام اول این آسایش، راحتی و صدالبته امنیت است که قرین لحظات ساکنین ساختمانها میشود. این آسایش میتواند از کاهش مصرف انرژی شروعشده و تا مسائل رفاهی و امنیتی را شامل شود.
- دومین شباهت: جلوگیری از فرسایش و استهلاک تجهیزات
با هرکدام از سامانههای هوشمند میتوان از مصرف بیرویه تجهیزات جلوگیری نمود. در صورت بروز سوانح قبل از آسیب فراوان حوادث را خنثی ساخت. آلارمهایی در جهت کارکرد ناقص تجهیزات دریافت نمود و در حالت کلی نظارت خود را بر نحوه کارکرد بهینه این تجهیزت افزایش داد.
- سومین شباهت: گزارشگیری
با نصب سامانههای هوشمند میتوان از کارکرد وسایل برقی گزارش دریافت نمود. ولی تنها تفاوت خانه هوشمند و BMS در این مقوله نوع تجهیزات موردنظر است. در سیستم BMS بیشترین تمرکز بر روی تجهیزات کلی مانند موتورخانهها، سیستم اطفاء حریق و آسانسورها است، اما در خانه هوشمند تجهیزات جزئیتر نیز مورد هدف قرار میگیرند.