سیستم BMS چیست؟
برای آنکه بدانیم سیستم BMS چیست؟ آن را باید سیستم مدیریت هوشمند ساختمان دانست. به مدد این سیستم نظارت، کنترل و عیبیابی انواع سیستمهای حفاظتی، الکتریکی و الکترونیکی مانند تهویه، آسانسور، اطفای حریق آسان میگردد. درواقع هر آنچه برای یک زندگی آسوده و امن لازم است، به مدد حضور این سیستم هوشمند برای ساکنین ساختمانها فراهم میشود. بدین ترتیب برای آنکه جامعتر بگوییم، سیستم BMS چیست؟ میتوان BMS را یک فناوری با توانایی مدیریت بر عملکرد تمامی تجهیزات ساختمان از طریق وب و شبکههای اینترنتی بهصورت پیوسته دانست. بدین ترتیب از عمده مزایای آن یکپارچگی، قابلیت دسترسی از هر نقطهی جهان و اعمال فرمانها در جهت بهینه نمودن و تخصیص منابع انرژی است. امروزه با کمک گرفت از مراکز باتجربهای مانند شرکت مهندسی «هوشمند سازی ربوت» میتوان بهتمامی ارکان این فناوری دستیافت. بدین ترتیب در سایه یک ساختمان هوشمند از صرف هزینههای اضافی باب انرژی رها شد و نظارت بهتری بر سرمایههای مالی و اقتصادی داشت.
استراتژیهای سیستم BMS چیست؟
سیستم BMS تواناییهای ارزندهای را برای مالکان ساختمانی به نمایش گذاشته است. ولی به دلیل اهمیت بالای بهینهسازی، کاهش مصارف ناخواسته و صرفهجویی میتوان مهمترین استراتژی این سیستم را کاهش مصرف انرژی به شمار آورد. بدین ترتیب برای آنکه بدانید، استراتژیهای سیستم BMS چیست؟ و چه راهکارهایی بهمنظور راهبری، مدیریت و صرفهجویی انرژی در پیش میگیرد، به ذکر برخی از مهمترین آنها میپردازیم.
- تعیین جدول زمانبندی برای کارکرد تجهیزات:
اعمال یک جدول زمانبندی برای تکتک تجهیزات کمک میکند تا بر نحوه کارکرد آنها در ساعتهای مختلف نظارت نماییم. بدین ترتیب از فعالیت آنها در ساعتهای غیرضروری جلوگیری نموده یا به خاموش نمودنشان در ساعتهای پیک مصرف بپردازیم.
- محدود کردن تقاضا:
تعیین محدوده مصرف و قطع منابع در صورت استفاده غیرمجاز راهکاری اصولی بهمنظور جلوگیری از اتلاف انرژی است. بدین ترتیب در ساختمانها با مشاعات زیاد اعضای پرمصرف بهخوبی شناساییشده و مصرفشان متعادلسازی میگردد.
- بررسی عملکرد و رفع مشکلات:
امکان به خدمت گرفتن اپراتورهای حرفهای در جهت مانیتورینگ تجهیزات و عیبیابی و رفع مشکلات احتمالی و پیشگیری از خسارات هنگفت مالی و جانی نیز از یکی از استراتژیهای سودمند سیستم BMS است که سبب شده بسیاری از خطرها درون ساختمانها مرتفع گردد.
مشخصات یک ساختمان مجهز به سیستم BMS چیست؟
با توجه به اینکه سیستم هوشمند سازی تمامی ابعاد ساختمانها را در برمیگیرد، برای آنکه بگوییم، مشخصات یک ساختمان مجهز بهتمامی ارکان سیستم BMS چیست؟ باید مؤلفههای زیادی را در نظر بگیریم. ما در اینجا به مهمترین مشخصههای یک ساختمان هوشمند اشاره میکنیم.
- کنترل تمامی عملکردها بهصورت خودکار
- توانایی پاسخگویی بهتمامی نیازهای در حال تغییر ساختمان
- ارتباط بهینه مؤلفههای ساختار، سیستمها، مدیریت و سرویسها
- توانایی در افزایش میزان بهرهوری ساکنین با ارتقا کیفیت شرایط محیط داخلی
- استفاده مؤثر از منابع موجود با کمترین هزینه
- توانایی همراستایی، اندازهگیری و ارزیابی تغییرات پیرامون ساختمان
- افزایش سطح کارایی و بهرهوری سیستمها
- ارائه نرمافزارهای تحت شبکه بهمنظور مدیریت ساختمان از داخل و خارج آن
مزایای اجرای سیستم BMS چیست؟
با توجه به اینکه میشود از سیستم BMS برای تمامی ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی بدون محدودیت استفاده نمود، به حتم میتوان مزایای متعددی را برای این سامانه متصور شد. بدین ترتیب برای کسانی که میپرسند، مزایای اجرای سیستم BMS چیست؟ و چه فوایدی را برای ساختمانها و مالکان آنها به دنبال دارد، به ذکر چند مورد از این مزیتها میپردازیم.
- کنترل آسان تجهیزات:
در روشهای معمول اغلب کنترل و نظارت آنچنانی بر تجهیزات و سیستمهای الکتریکی و الکترومکانیکی وجود نداشت. زمانی کاربران متوجه نقص فنی میشدند که ابزارها یا بهطور کامل سوخته و خرابشده و کارایی خود را ازدستداده بودند یا دچار سانحه و آتشسوزی میشدند. باوجود سیستمهای هوشمند تشخیص کوچکترین نقص قبل از بروز سوانح و خرابیهای وسیع امکانپذیر است.
- عدم نیاز به کابلکشی پیچیده:
امواج رادیویی و اینترنتی موجود در این سیستم اجازه میدهند، بخش عمدهای از کابلکشیها درون ساختمانها حذفشده و امواج رسالت انتقال دادهها را بر عهده بگیرند. بدین ترتیب از این بابت نیز یک صرفهجویی عالی نصیب مالکان ساختمانی خواهد شد. البته به خاطر داشته باشید، اگرچه BMS میتواند، مزایای فراوانی را برای ساختمانها فراهم سازد اما تا زمانی که از یک شرکت معتبر مانند «هوشمند سازی ربوت» برای پیادهسازی چنین فناوری کمک نگیریم، تمامی این مزایای به نحو احسنت عایدمان نخواهد شد.
- کاهش نیروی انسانی:
بهراستی برای ادارات و شرکتها با سهم بالایی از پرسنل مزایای سیستم BMS چیست؟ کاهش نیاز به نیروی انسانی یک مزیت پس از مجهز شدن به این سامانه است که صرفه اقتصادی بالایی را شامل حال مدیران شرکتها میسازد. عدم نیاز به نیروی کار فراوان برای شرکتها و ادارات درگیر با رقابتهای سنگین یک موهبت بزرگ است. به دلیل اینکه سبب میشود، در هزینههای خود صرفهجویی نموده و باصرفه اقتصادی بهدستآمده، از رقیبانشان پیشی بگیرند.
- حذف خطاهای اپراتور:
به دلیل نظارت رایانهای صورت گرفته بر تمامی فرآیندهای اجرایی در این سیستم هوشمند، کمتر و بهندرت شاهد بروز خطا از سوی اپراتورها هستیم. ثبت، ضبط و نگهداری دقیق دادهها و نظارت همهجانبه برنامههای کامپیوتری سبب شده این سامانهها را با کمترین در صد خطا مشاهده نماییم و بر عملکرد بینقص آنها مهر تأییدی بزنیم.
- قابلیت برنامهریزی و انعطافپذیری ساختمان:
امکان برنامهریزی وسیع، سازماندهی شده و مدون یک موهبت عظیم است که در سایه هوشمند سازی نصیب ساختمانها میشود. این امر انعطافپذیری ساختمانها را در سوانح غیرقابلپیشبینی آینده افزایش داده و بر عمر مفید آنها میافزاید.
کاربردهای سیستم BMS چیست؟
با توجه به اینکه هوشمند سازی میکوشد تا به مدد سیستمهای کنترل مبتنی بر رایانه به خودکار سازی کارها درون ساختمانها بدون نیاز به نیروی کار بپردازد. طبیعی است، برای آنکه بگوییم، کاربردهای سیستم BMS چیست؟ باید تعداد بسیاری از فعالیتها را شمارش نماییم. این امور میتوانند از فعالیتهای سطح پایینتر مانند آبیاری هوشمند گیاهان، روشن یا خاموش کردن سیستمهای روشنایی مشاعات، نظارت بر تهویه و سنجش میزان رطوبت هوا، شروعشده و تا موضوعات مهم و حساستری مانند حفاظت از اموال ساکنین، نظارت بر عبور و مرور پارکینگ و دریافت هشدار از سنسورهای امنیتی ادامه یابد.
در ادامه برخی دیگر از کاربردهای این سیستم هوشمند را ذکر میکنیم:
- پشتیبانی از خطوط تلفن و دستگاههای سانترال در محیط
- کنترل تأسیسات تفریحی ساختمان مانند استخر، جکوزی و سنا
- پایش سیستمهای صوتی و تصویری مانند آیفون تصویری و دوربینهای مداربسته
- نظارت بر ابزارهای سرمایشی و گرمایشی